Zilizi Óvoda

Blogok

Látogatóink:

Oldalainkat 27 vendég böngészi
Tartalom találatai : 47600
Címlap A finommozgásról
A finommozgásról PDF Nyomtatás E-mail
Írta: Pataki Edit   
2014. szeptember 05. péntek, 17:13

A finommozgásról

Finommozgás és grafomotoros fejlesztés nagycsoportos életkorban

Finommozgásnak nevezünk minden nagy precizitású mozgásfolyamatot. Ilyen a beszéd, az írás, a hangszereken való zenélés. A finommozgás minden esetben a nagymozgás fejlettségi szintjétől függ. Ha egy gyermek finommozgásában ügyetlen, a legtöbb esetben nagymozgás-fejlesztéssel kell kezdenünk a terápiát. Erre épül ugyanis a grafomotoros fejlesztés is. A "grafomotorikus" szó jelentése írómozgást jelent, de tágabb értelemben használatos. Az összes finommozgás-koordinációt igénylő tevékenység, szűkebb értelemben pedig a rajz- és íráskészséggel kapcsolatos mozgások összefoglaló kifejezése. Az időben megkezdett grafomotoros fejlesztéssel megelőzhető többféle iskolai tanulási zavar jelentkezése.

Grafomotoros fejlesztésre szorul az a gyermek, aki finommozgásában ügyetlenebb, koordinációja bizonytalanabb azonos életkorú társainál. Az ilyen gyermek nem tud, nem akar, nem szeret rajzolni, fűzni, aprólékos mozgást igénylő feladatokat elvégezni. Az önkiszolgálása sem életkorának megfelelően fejlett, segítségre szorul a gombolásnál, cipőfűző befűzésénél, masni kötésénél és a cipzár felhúzásánál.

A grafomotoros zavarnak többféle oka lehetséges, illetve különböző okok együttes fennállása is gyakori. Testi jellegű az ok, ha a probléma hátterében a görcsös, vagy éppen tónustalan kézizmok állnak, illetve az agyi mozgásvezérlés zavara. Mentális jellegű a probléma, ha agyi fejlődési zavar, vagy a látási, hallási észlelés zavara jelentkezik. Pszichés ok húzódik a háttérben, ha a gyermek szorongó, valamilyen traumát élt át, illetve, ha gátoltsága a túlzott megfelelési kényszerből fakad.

A grafomotoros fejlesztés alappillére a különböző észlelési csatornák fejlesztése.
A gyermek hallási figyelme, emlékezete nagyon fontos, hogy az iskolai életben helyt tudjon állni. A precíz hallási észlelés lehetővé teszi a pontos beszédértést, ezáltal a pontos feladatértést. Bizonyos szintű ritmusérzék is szükséges az olvasott szöveg, illetve a mondatok tagolásához.
A tapintásos észlelés azért fontos, hogy helyes legyen ceruzafogás. Itt említeném meg, hogy nemcsak a ceruzafogás, de az írás közbeni egyenes testtartás is lényeges, hogy ne alakuljon ki gerincferdülés az első iskolai években.
Talán a látási észlelés fejlesztése a legfontosabb, hogy a gyermek jól tudja koordinálni egymáshoz a szemét és a kezét. A gyermeknek tudnia kell szemét fixálnia egy pontra, a fókuszt megtartani. Meg kell különböztetnie a lényeges alakzatokat a háttértől. Fontos, hogy a tárgyak pontos térbeli, majd síkbeli helyzetét helyesen észlelje, és azt verbálisan meg tudja fogalmazni.
A grafomotoros fejlesztés célja a megfelelő gyorsaságú, erősségű, lendületes, rugalmas, célirányos vonalvezetés kialakítása.

Gyakorlásképpen nagyon hasznosak a különböző ujjtornák, ujjkiszámolók. Ezek elősegítik, hogy a gyermek ujjai differenciáltan és összehangoltan együttműködjenek. Találkozzon a gyermek különböző anyagokkal. Válogasson szét terményeket, gombokat, ceruzákat. Játsszon építőkockával, rakjon ki puzzle-t, fűzzön gyöngyöt, gombolyítson fonalat. A célbadobó, és a pecázó játékok is ügyesítik a gyermek mozgáskoordinációját. Sütés-főzés során is nagy szükség van a kéz finommozgására. Dolgozzon a gyermek gyurmával, homokkal, papírral. Az ábrázolás, mintázás, és a díszítő tevékenység nagyon sokat segít az ilyen gyermekeknek. A papírral való munka eleinte nagyobb sikerélményt jelent a gyermeknek, ha az a papír tépését, gyűrését, vágását, ragasztását, hajtogatását jelenti. Ezután következhet a festés, a rajzolás, és a színezés.
Próbáljunk minél több ilyen játékos helyzetet teremteni, de ne érezzen a gyermek teljesítménykényszert. Legyünk elfogadóak, bíztassuk őt.

 
Copyright © 2018 Zilizi Óvoda. Minden jog fenntartva.
A Joomla! a GNU/GPL licenc alatt kiadott szabad szoftver.
Fordította a Magyar Joomla! Felhasználók Nemzetközi Egyesülete
Joomla 1.5 themes