Zilizi Óvoda

Blogok

Látogatóink:

Oldalainkat 48 vendég böngészi
Tartalom találatai : 47617
Címlap Számítógép vagy tanulás?
Számítógép vagy tanulás? PDF Nyomtatás E-mail
Írta: Pataki Edit   
2014. augusztus 07. csütörtök, 15:59

Eltiltás a számítógéptől

Számítógép vagy tanulás?

Eltiltás a számítógéptől Számítógép vs. tanulásItt a tanév vége, javítani kellene a jegyeken, de a gyerek inkább a számítógépes játékokkal van elfoglalva a tanulás helyett.

Mit tegyen a szülő? Tiltsa el a géptől? Legyen kemény vagy törődjön bele, hogy a gyermeke számítógépes játékfüggő?

Tévhitek a számítógépes játékfüggésről

Ebben semmi rossz nincs, legalább otthon van. Otthon van, de hogyan? A saját mikrovilágában, elszigetelődve a környezetétől. A társaival chatel, van, akiket soha nem látott személyesen. A számítógépes játékok túlzott használata okozhat játékfüggőséget!

A mai világban kihagyhatatlan a számítógép, a játékokkal egyre jobb lesz ez a készsége, az angolja. Igaz, hogy sok gyereknek egyre jobba az angolja egy adott témán belül. Például a COD-al tudni fogja mit jelent a machinegun (gépfegyver), de ez mire is jó? A készségei, képességei valóban kiélesednek, és mi felnőttek követni se tudjuk, amit ő véghezvisz a játékban. Viszont a számítógép ettől még nem mehet a mindennapi élet rovására.

Nincsenek barátai, unatkozik, hadd játsszon! Talán éppen azért nincsenek barátai, mert gátlásos, önbizalom hiányos, és nem mer kimozdulni, fél a konfliktushelyzetektől.

Olyan fáradt a suli után, neki is szüksége van egy kis pihenésre! Igen. Azonban a játékok úgy vannak felépítve, hogy a gyerekek ne tudják abbahagyni, és sok esetben azt veszik észre, hogy 3-5 óra gépezés után teljesen fáradtak, és nem képesek hatékonyan tanulni.Szinte minden gyerek arról számol be, aki túlzott mértékben használja a számítógépet, hogy a számítógépes játékokkal sikereket érnek el, és ez ad nekik önbizalmat!

Szülőként szeretnék hatni a gyerekemre, hogy kezdjen el végre tanulni!

Hogyan vegyem rá a tanulásra?

A számítógéptől való eltiltás nem, vagy csak részeredményekhez vezet. A gyerekekben erősödik a dac, az ellenállás, és könnyen kijátsszák a felállított szabályokat.

Szülőként szeretnék hatni a gyerekemre, hogy kezdjen el végre tanulni!

A példamutatás nagyon fontos, ha netalántán apa, vagy anya állandóan rajta lóg a Facebookon, vagy neten, akkor a gyerek pillanatok alatt megtalálja a kibúvót.

A honlapon már oly sokszor említett kapcsolatépítés szintén hasznos tevékenység. A gép társas magányát élvező gyereket fokozatosan visszaintegrálni a normális életbe.

Azonnali megoldásként érdemes megegyezni a gyerekkel, hogy azután kap WIFI jelszót, ha készen van a tanulással. Ehhez a lépéshez szükség van egy kis technikai segítségre, melyet egy számítástechnikában járatosabb személy meg tud adni. Egy jobb routeren már lehetőség van arra is, hogy időkorlátokat állítsunk be, hogy mikor biztosít a router internet hozzáférést. A jelszó megadásakor figyeljünk arra, hogy a jelszó erős legyen, mert így kevésbé feltörhető. Ez utóbbi nem lesz mentes a konfliktusoktól, és érdemes lesz még néhány dologra figyelni. Nevezetesen a gyerekek eléggé ötletesek, és érdemes annak is utánanézni, hogy a gyerek például ne a szomszéd WIFI-jét használja.

A számítógép ne a gyerek szobájában legyen elhelyezve, hanem a nappaliban, ahol könnyebb kontrollálni.

Időkorlátok bevezetése, és betartatása a számítógép használata során. Azzal természetesen nincs semmi baj, ha a lecke készül a gépen, de a játékidőt érdemes szabályozni. Az időkorlátok lejárata előtt 5 perccel szólhatunk a gyerekünknek. Időtúllépés esetén a következő játékidő rovására lehet játszani. Ha ezt a szabályt korán bevezetjük a gyerekeknél, akkor később könnyebb betartatni. Az időkorlátok kialakításánál vegyük figyelembe a gyerek életkorát, mivel egy tinédzser a közösségi életét már a Facebookon, és más csatornákon éli. Számára már kevés lenne fél óra napi játékidő.

A mobiltelefonos játékok, alkalmazások, Facebook használatának korlátozása különösen nehéz, mert állandóan kéznél van a telefon. De a gyereknél lévő telefon elsősorban arra szolgál, hogy biztonságban tudjuk a gyermekünket, nem arra, hogy korlátlan internetelérést adjunk vele. Ezért érdemes a szolgáltatók internet-használati csomagjai között mazsolázni. Minden szolgáltató biztosít bizonyos mértékű adatforgalmat, de ez változó, és adatforgalom túllépés esetén automatikusan lelassul az internet szolgáltatás. Egy jó csomagajánlattal nem csak az internethasználatot tudjuk szabályozni, de lehet, hogy pénzt is megtakarítunk.

Az utóbbi három javaslat nem konfliktusmentes! És fel kell készülnünk arra is, hogy a „keményvonalas” gyerekek bepróbálkoznak majd, egy „Akkor, majd nem tanulok!” zsarolással. Ha viszont a gyermekünknek megtanítjuk, hogy melyek a fontossági sorrendek (tanulás, majd lazítás), akkor sokkal könnyebb szót érteni vele.

Nemrég egy gyermekét egyedül nevelő anyukának a következőt javasoltam:Várja meg, míg kiürül a hűtő, lehetőleg hétvégére, és töltsön egy napot saját magával, olvasson, pihenjen, csináljon bármit, csak NE dolgozzon. A gyerek legkésőbb délidőtájban reklamálni fog, hogy nincs ebéd, de ő legyen kitartó, és továbbra is „pihenjen”. A legtöbb gyereknek estére leesik a tantusz, hogy milyen érzés az, amikor anya nem dolgozik, csak lazít. Ez akár beillik egy tanmesének is.

A kialakult helyzetben elsődleges fontosságú, hogy Ön, mint szülő teljesen nyugodt tudjon maradni, ez nagy valószínűséggel roppant nehéz, mert a gyerek már bevonta egy csomó játszmába, aminek a hatására könnyen kirobban a veszekedés. A legjobb béketeremtő ezekben a helyzetekben az EFT ismerete, és alkalmazása.

Segítségével hatni tud a saját negatív érzelmeire, biztosan le tudja győzni a játszmákat. Feszültségmentesen sokkal könnyebb hatni a gyermekére, és kibírni a hisztiket, és a feleseléseket. Ez hatni fog a gyerekre, és ő is könnyebben összekapja magát a tanulás terén.

A túlzott számítógépes játék okozta függőség megoldása a gyerek oldaláról az önbizalom növelése. Annak a gyereknek, akinek van önbizalma, mer nyitni a társai felé, sikeresebb lesz a tanulásban, a mindennapi életben.

 
Copyright © 2018 Zilizi Óvoda. Minden jog fenntartva.
A Joomla! a GNU/GPL licenc alatt kiadott szabad szoftver.
Fordította a Magyar Joomla! Felhasználók Nemzetközi Egyesülete
Joomla 1.5 themes