Zilizi Óvoda

Blogok

Látogatóink:

Oldalainkat 18 vendég böngészi
Tartalom találatai : 47593
Címlap Logopédia otthon
Logopédia otthon PDF Nyomtatás E-mail
Írta: Pataki Edit   
2014. május 15. csütörtök, 15:53

Logopédia otthon

Rossz hír, hogy egyre több a beszédhibás kisgyermek az óvodákban. Jó hír viszont, hogy legkésőbb az ovi utolsó évében minden kisgyerek eljut logopédiai szűrésre, és a legtöbb esetben ez az év elegendő is arra, hogy néhány hang ejtését kijavítsa a gyermek. Sokszor hallom panaszkodni a szülőket, hogy a logopédiai fejlesztés nem kezdődik előbb. Néha persze jogos a kritika, vannak esetek, amikor jó volna, ha előbb kerülne szakemberhez a gyerkőc. A logopédiai terápia klasszikus időszaka azonban a nagycsoport. A megfelelő kiejtés kb 4,5 éves korra alakul ki. Eddig azonban teljesen elfogadható, ha pösze egy kisgyermek, ezért is nevezzük ezt élettani pöszeségnek.

Nagyjából öt éves korára válik éretté egy kisgyermek arra, hogy a terápia céljainak megfelelően tájékozódni tudjon a saját szájában. Furcsán hangzik, ugye?

De gondoljunk csak bele: a “Tedd a nyelved a felső fogsorod mögé!” utasítás milyen biztos téri tájékozódást, testsémát feltételez!

  • Először is a szájuk nincs szem előtt, mármint csak tükör segítségével látnak bele. (ugye, van tükör a lakásban, ahol bármikor nézegetheti magát?)
  • Másodszor pedig pontosan ismernie kell a “felső” és “mögé” irányokat.
  • Harmadszor pedig a mozdulatot kivitelezni nem annyira könnyű, mint gondolnánk. A szülők nagy része sem tudja elsőre pontosan megcsinálni elsőre.

A pöszeség kialakulásának okai nagyon sokfélék lehetnek. Ide tartoznak a fogsor és a nyelv rendellenességei, a halláscsökkenés, az észlelés zavarai, a beszédben használatos izmok gyengesége, a beszédmozgások fejletlensége. Épen ezért mindig fontos, hogy megfelelő szakember foglalkozzon a gyermekkel!

Soha ne hallgassatok a játszótéri anyukákra; néha olyan tanácsokat hallok, hogy égnek áll a hajam. Jobb, ha le sem írom, milyen technikák terjednek például az “R” hangzó javítását illetően…

Ugyanakkor otthon, néhány játékos gyakorlattal sokat ügyesíthetjük a beszédszerveket. Mindezt anélkül, hogy bármilyen kárt okoznánk, vagy nehezítenénk vele későbbiekben a logopédus munkáját.

Fontosnak  tartom azonban leszögezni, hogy bármilyen beszédhibával, mely 5 éves korig spontán nem javul, mindenképpen logopédus segítségét kell kérni!

A gyerekek biztosan szívesen vesznek részt ezekben a játékokban. Csupa-csupa érdekes dolgot lehet művelni pár szál ropival, egy kiskanál Nutellával, gyertyával, ajakbalzsammal, zizivel, hogy a többiről ne is beszéljek!

Nézzük meg, mi mindent!

ropi, nutella, nyalóka, gyertya mind a logopédiai terápia eszköze lehet

Nutella, lekvár: kenjük be vele a gyermek ajka feletti és ajka alatti részt, majd feladat: lenyalni a finomságot!

Labello, ajakbalzsamok: kifejezetten ajánlom, hogy a gyerkőc maga kenje az ajkát, ha kiszáradt. Még akkor is, ha jó nagy maszatolás a végeredmény, mert ezáltal a test-tudata fejlődik is fejlődik.

Gyertya: ha beszédhibás gyermek van a háznál, vezessük be a gyertyafényes vacsorákat! A gyertya elfújása lehet valamilyen kiváltsághoz kötött (pl. aki mindent megkóstolt, legkevesebbet morzsált mellé, stb, a nevelési célnak megfelelően). Az elfújást is lehet variálni: minél messzebbről kell elfújni, vagy csak lobogtatni szabad a lángot, stb.

Szívószál: lehet vele pingponglabdát fújni, papírgalacsinokat áttenni egyik tálból a másikba, sűrű italokat (joghurt) inni. Mind az ajkak izomzatát erősítő gyakorlat!

A teljesség igénye nélkül összeszedtem néhány játékot, amit a gyerekek nagyon szeretnek:

Nyújtsd előre a nyelved, és tarts meg rajta egy ropiszálat! Meddig tudod megtartani?

egyensúlyozzunk ropit a kinyújtott nyelvünkön

Szívj fel egy gumicukor szálat anélkül, hogy kinyitnád a szádat! (lehet spagettivel is gyakorolni)

együnk meg egy hosszú szál gumicukrot úgy, hogy nem nyitjuk ki a szánkat közben

Szorítsd az ajkaddal a gumicukrot, én megpróbálom elvenni tőled!

kötélhúzás gumicukorral

Nyisd ki nagyra a szád, a felső fogsorod mögé tegyél egy ropiszálat, majd a nyelveddel tartsd meg ott! A szádat ne csukd be közben!

ropi megtartása a felső fogsor mögött

Tarts meg egy ropiszálat a nyelveddel az ajkad felett! Legyen a ropi a bajszod játékból!

bajusztartás ropival

Most az ajkaddal tarts bajszot! Ez kicsit könnyebb :)

bajusztartás ajakkal

Nyisd nagyra a szád, tegyél egy ropit az alsó fogmederbe, és a nyelved hegyével támaszd meg! Sikerül 5-10 mp-ig ott tartanod?

ropitartás alsó fogmederben

Kössük be a gyerkőc szemét (ha nem szereti, nem muszáj), és egy nyalókát tartsunk a szája jobb, majd bal oldalán, később az állánál, illetve az orránál – a feladat: megnyalni a nyalókát.

nyalóka jobb oldalon
érd el a nyalókát!

Formáljuk az ajkunkat pont akkorára, hogy egy levesgyöngy beleférjen.

levesgyöngy kerekítés

Formáljunk “kanalat” a nyelvünkből, és tartsunk benne levesgyöngyöt, zizit. Városnézést is szervezhetünk nekik, nyelvünket jobb, majd bal oldalra sétáltatva.

kanálnyelvben levesgyöngy

Végül egy klassz társasjáték a témában, örülök, hogy Magyarországon is kapható ilyesmi! Neve: GRIMASSIMIX. Logopédusok által kifejlesztett játék, az ajkak és a nyelv mozgásainak megtervezésére és kivitelezésére ösztönöz.

 
Copyright © 2018 Zilizi Óvoda. Minden jog fenntartva.
A Joomla! a GNU/GPL licenc alatt kiadott szabad szoftver.
Fordította a Magyar Joomla! Felhasználók Nemzetközi Egyesülete
Joomla 1.5 themes