Zilizi Óvoda

Blogok

Látogatóink:

Oldalainkat 49 vendég böngészi
Tartalom találatai : 47618
Címlap Könyvajánló - Vekerdy Tamás: Érzelmi biztonság
Könyvajánló - Vekerdy Tamás: Érzelmi biztonság PDF Nyomtatás E-mail
Írta: Pataki Edit   
2014. január 09. csütörtök, 17:25

Könyvajánló - Vekerdy Tamás: Érzelmi biztonság

Vajon mire van szükség ahhoz, hogy gyerekeink érvényesüljenek, beváljanak az életben? Valóban annyi mindenre, és olyan eszeveszett tempóban, mint azt a világ ma sugallja?

Vekerdy Tamás szerint a válasz: nem. Nem az lesz sike­res felnőtt, aki kisgyerekkorában már fel­nőtt módon hajtott és teljesített, hanem az, aki teljes értékű kisgyerekéletet élhetett.

Szülőként az érzelmi biztonság megadása a legjobb lehetőségünk arra, hogy megvédjük gyerekeinket a normálisnál nagyobb mértékű szorongástól, a sodródástól, a személytelen, így személyiséget roncsoló kapcsolatoktól.
Aki érzelmi biztonságban, testi-lelki értelemben ölelő melegségben nő fel, az gyerekként és később felnőttként is jóval eredményesebben tudja megoldani és kiegyensúlyozottabban átvészelni az élet nehézségeit.

Mit várunk az óvodától?

Ahogyan kezdetben viselkedem a magzattal, az újszülöttel, a csecsemővel, a kisgyerekkel, feltehetőleg olyan elvárásokkal fogok majd az óvoda és az iskola felé is fordulni…Bízom-e az önmagát, kedvező körülmények között kibontakoztató gyermeki (emberi) természetben, vagy azt hiszem(szívesen mondanám: gőgös-kevélyen), hogy mindent nekem kell elintéznem, megoldanom? „Fejlesztenem” kell-mert nem hiszek a fejlődésében, holott az testileg is látható?

Szóval a dolog lényege itt is az, hogy: nyugalom! Várjuk ki. Az iskolaérettség jó kifejezés. Igen, a gyerek megérik az iskolára, mint az alma a fán. Magától! Ahhoz, hogy iskolára megérjen, ha egyébként egészséges és normális családban nő fel, nekem semmit nem kell tennem! Sőt: ha forszírozom a dolgot, ráun, kifárad, esetleg megundorodik tőle.

Rosszul jár szegény, ha a szülőt eltéríti a mai divat: „Teljesítményelvű társadalomban élünk, az fog jól teljesíteni, aki már az óvodában is”topmenedzserképzésben” részesült, ami nélkülözhetetlen a későbbi beváláshoz!”
Az anya elmegy az óvodába, és azt mondja az általa szeretett vezető óvó néninek: Zsuzsika, tudom, milyen jó volt itt Bécinek és Zsoltinak, de azt mondja a férjem, hogy nem hozhatom ide Terkát, mert nálatok nincsen idegen nyelv-holott a Zöld Óvodában van angol és német, és jövőre már állítólag japán is lesz!”
„Van nálatok számítógépes szoba?!” Szegény óvodák pedig félnek, hogy elviszik tőlük az amúgy is egyre kevesebb gyereket, s vele a normatív és kiegészítő támogatást – és akkor bezárhatnak. Éppen ezért: küzdenek a gyerekekért! Az egyik lovagolni viszi őket a másik úszni, a harmadik dzsúdózni vagy karatézni…Mi szülők pedig mivel kevés az időnk és ha van is, fáradtságunkban, idegességünkben nem tudjuk, mit kezdjünk a gyerekkel- befizetjük. Mindent meg akarok adni a gyereknek! Melyik az az óvoda, ahol van idegen nyelv, számítógép, karate és lovaglás is? Befizetem! Ezzel pedig röviden és egyszerűen: neurotizálom a gyereket- de persze csak „az ő érdekében”! (Valójában a saját – rosszul működő!- lelkiismeretem megnyugtatására.

Holott – meggyőződésem és tapasztalatom szerint – óvodáskorban nem kéne még a gyereknek például az idegen nyelv, elég lenne hét-nyolc éves kortól kezdeni az oktatását. Tizenegy éves korban az a gyerek, aki három évesen kezdte a nyelvtanulást- ha hasonló családi körülmények közül érkezik-, ugyanott fog tartani, mint aki hét-vagy nyolcéves korban kezdte. ...

... Réges-rég tudjuk, hogy nem az lesz sikeres felnőtt, aki kisgyermekkorában már felnőtt módon élt és teljesített, hanem az, aki teljes értékű kisgyerekéletet élhetett. Mi az, hogy teljes értékű kisgyerekélet? Tessék elolvasni a ma érvényben lévő Óvodai Nevelés Országos Alapprogramját! Az óvodás legfejlesztőbb tevékenysége a szabad játék! Nem az irányított játék, nem a készségfejlesztő játék, nem a játékos tanulás. A szabad játék. Játék, mindennapos mese, mondókák énekek, jól utánozható tevékenységek (palántázás, sütés-főzés, befőzés) – ezek adják meg a kisgyermekkori fejlődés serkentő környezetét.

Derűben és biztonságban.

 
Copyright © 2018 Zilizi Óvoda. Minden jog fenntartva.
A Joomla! a GNU/GPL licenc alatt kiadott szabad szoftver.
Fordította a Magyar Joomla! Felhasználók Nemzetközi Egyesülete
Joomla 1.5 themes