Zilizi Óvoda

Blogok

Látogatóink:

Oldalainkat 45 vendég böngészi
Tartalom találatai : 47615
Címlap A mese mint minőségi idő
A mese mint minőségi idő PDF Nyomtatás E-mail
Írta: Pataki Edit   
2013. november 03. vasárnap, 09:47

Korábbi írásaim egyikében írtam már a szeretetnyelvek egyikéről, a minőségi időről. Napjaink rohanó világában erre egyre kevésbé van lehetőségünk odafigyelni.
Ajándékozzuk meg őket a minőségi idővel!
Ez a fogalom azt jelenti, hogy osztatlan figyelmet szentelünk valakinek. Amikor a szülő minőségi időt tölt gyermekével, jelenlétével ajándékozza meg. Lényege tehát nem a tevékenységen, hanem az együttléten van. A minőségi szülő–gyerek kapcsolat azt jelenti, hogy van időnk meghallgatni a gyermek élménybeszámolóját, törődni félelmeivel, szorongásaival és mesélni neki.

Minden gyerek szeret mesét hallgatni. A lefekvés szertatásának nagyszerű bevezetése lehet a meseolvasás. A mese akkor éri el jótékony hatását, ha nem rövidítve, összecsapva, pár perc alatt olvassuk el a napi „kötelező” történetet, hiszen minden elemének fontos szerepe van, és a megváltoztatással, rövidítéssel épp a lényegi mondanivaló sikkad el. Semmi értelme mesét olvasni, ha ez is csupán egy a sok kipipálandó feladat közül. A gyermek a mese által a szülővel való együttlét örömét, biztonságát is megéli.
Mesemondás közben lelassítjuk, lecsendesítjük a külső világot, létrehozunk egy olyan teret, amelyben a mesélő – szülő és a mesehallgató – gyerek a közös élmény során eggyé válik. Az erre a szülő–gyermek együttlétre fordított idő a későbbiekben sokszorosan megtérül. Ez lesz az alapja a későbbi bizalmas szülő–gyerek beszélgetéseknek is. Ehhez pedig nem elegendőek az egyperces, lerövidített történetek, a lényeg éppen az, hogy a szülőnek minőségi időt kell a gyermekével töltenie mesélés közben.
Végezetül álljon itt a Magyar Olvasástársaság ünnepségén 1998-ban elhangzott néhány mondat:
„Ha ma kihagyod az esti mesét, holnap már lehet, hogy nem is kéri a lányod vagy fiad. Ha ma nem ülsz oda vele a társasjáték mellé, előfordulhat, hogy a jövő héten már késő lesz. Ők ma gyerekek, s nem pótolhatod be az önfeledt legózást, babázást úgy öt év múlva, amikor már kevésbé szorítanak a megélhetési gondok, amikor már nem kell új szőnyeg vagy függöny az ablakra. Ha most kihagyod az együttlét meghitt perceit, évek múltán talán már a meghitt beszélgetéseket sem igénylik. Ha most nem sétálsz velük kézen fogva, akkor pár év múlva végleg elengedik a kezed, és kapaszkodó nélkül elsodródhatnak. Visszahozhatatlanok és megismételhetetlenek a gyermekkor napjai, hetei, hónapjai. Téglák ezek, amelyekből és amelyekre a felnőtt élet felépül. Ha sok tégla hiányzik, labilis lesz az építmény.”
Kívánok sok együtt töltött meghitt percet, sok varázslatos mesét. Valamint kívánok boldogságos, szeretetteljes együtt töltött minőségi időt!

 
Copyright © 2018 Zilizi Óvoda. Minden jog fenntartva.
A Joomla! a GNU/GPL licenc alatt kiadott szabad szoftver.
Fordította a Magyar Joomla! Felhasználók Nemzetközi Egyesülete
Joomla 1.5 themes